Azobétræ

Azobétræ kaldes med rette også for jerntræ. Et snit igennem træet tager mellem 12 og 15 minutter. Til sammenligning tager et snit i douglastræ små 3 minutter. Det gør vores møbler tunge, vejrbestandige og utrolig holdbare.

Træets egenskaber

Vi arbejder udelukkende med bolværk fra nedlagte, danske havne. Træsorten hedder azobé og stammer oprindeligt fra Vestafrika. Det massive azobétræ er utrolig tæt i sin porøsitet og har et højt indhold af naturlige olier. Det gør træet praktisk talt uigennemtrængeligt for fugt, og dermed ekstremt modstandsdygtigt overfor svampeangreb og lignende trusler mod træ. Vores møbler er derfor kendetegnet ved at være slidstærke, tunge, utrolig holdbare og så godt som vedligeholdelsesfrie.

Alt vores træ er certificeret FSC® Recycled 100% og verificeret fri for kemi. 

”Jeg forelskede mig i træet fra første øjekast. Det tog mig flere år at udvikle teknikkerne til at skære og dernæst tøjle de stærke azobéplanker. Nu mestrer vi det, og resultatet har været alle anstrengelserne værd”.

/ Carsten Thor

Holdbarhed

Azobétræ hører til blandt det stærkeste tømmer i verden med en hårdhed på 3220 Janka. Til sammenligning har eg en hårdhed på 730 Janka.

Det er årsagen til, at man har benyttet azobétræ til havneprojekter i hele Europa. Og det er havnemiljøets barske forhold et tydeligt bevis på. På trods af at have været delvist nedsænket i saltvand, eksponeret for bagende sol og bidende frost og taget imod de hårde slag fra indkommende færger i mere end 60 år, er kun de mest udsatte partier af træet blevet mærket af medfarten.

Under mindre ekstreme forhold regnes træet som nærmest uforgængeligt. Vores møbler har derfor en forventet levetid på generationer, uanset om de benyttes inde eller ude.

Om Janka

Janka er et mål for træs hårdhed og slidstyrke. Jo højere Janka, jo hårdere og mere slidstærkt træ.

I praksis måles Janka som den kraft, det kræver at indlejre en 11,28 millimeter stålkugle halvvejs ind i en træprøve. De hårdeste træsorter findes i troperne.

Verdens hårdeste træ, Brasiliansk valnød, er målt til en Janka på 3680. 

”For mig er det meget vigtigt,
at du kan se, hvor træet kommer fra.
Vi sælger ikke bare møbler.
Vi sælger et stykke danmarkshistorie”.

/ Carsten Thor

Styrke

Træets tætte porøsitet giver også træet en ekstrem styrke. Det kræver nogle solide beslag, at tæmme de kraftfulde planker. Det er ikke muligt at save plankerne og lade dem tørre helt ud, før de bliver lavet til møbler – de bliver nødt til at tøjles kort tid efter skæring. Du skal derfor forvente, at dine plankemøbler vil slå sig med tiden, i takt med at de tørrer helt ud. Vores solide og speciallavede beslag holder træet nogenlunde på plads. I sjældne tilfælde slår træet sig dog så meget, at en planke skal udskiftes, hvilket vi selvfølgelig er behjælpelige med.

OBS. jo længere plankerne er, jo større er sandsynligheden for, at de vil slå sig med tiden.

Et levende materiale

Vi sætter en stor ære i at behandle vores træ med respekt for dets unikke historie. Alle mærker, huller, bolte og andre tegn, som du ser i vores møbler, er simple beviser for det genanvendte træs historie og kan kun bevares fordi alt er håndlavet.

Selvom træet har været udsat for slag, hav, vind og vejr i mere end et halvt århundrede før det bliver upcyclet til møbler, skal du forvente at dets farve og struktur vil ændre sig yderligere med tiden. Revner og sprækker forandrer sig eller opstår i takt med at træet tørre ud.

Den mest markante forandring af træets farve og struktur vil opstå når møblerne benyttes udenfor. Solen vil forandre træets overflade til en sølvgrå farve, og ændringen i luftfugtighed vil medføre at træet hele tiden trækker sig sammen og udvider sig i takt hermed. Hvis de helt nye møbler udsættes for en længere periode med høj sol og lav luftfugtighed, skal du forvente at store sprækker kan opstå meget spontant, og at træets fibre løfter sig og skaber en meget grov overfladestruktur. Overfladen kan dog altid pudses ned igen, så plankerne genvinder sin glatte og bløde overflade.

Processen med at møblerne forandrer sig, er et produkt af at arbejde med levende materialer. Forandringen er med til at medføre nye historiske detaljer og karaktertræk til det enestående træ.